Colegiul Financiar-Bancar
Director
Gabriel Palade


Anul fondării: 1945
profil: Economie si Informatica
număr elevi : 28
număr profesori: 91
site-ul liceului: www.cfbc.md

Adresa: or. Chişinău, str. Miron Costin 26/2,

Tel.: (022) 44-31-68,

Fax: (022) 43-56-75

E-mail: contact@cfbc.md

 

Colegiul pregăteşte specialişti la următoarele specialităţi

• 1805 Finanţe - Finanţe şi asigurări / Finanţe publice;

• 1810 Contabilitate - Contabilitate în industrie / Contabilitate bancară;

• 1851 Informatică.

 

Istoric

1945-1949

La Chişinău a funcţionat Tehnicumul Financiar al Ministerului Finanţelor a RSS Moldoveneşti;

 

1949- 1957

Tehnicumul Financiar este transferat şi activează în or. Bender (Tighina);

 

1957-1968

La Chişinău activează Filiala Tehnicumului Financiar Unional din Moscova;

 

1968

A fost deschis Tehnicumul Financiar-Economic din Chişinău în virtutea necesităţii de cadre pentru veriga medie a sistemului financiar al Republicii Moldova.

 

Specialităţile de referinţă erau:

- “Evidenţa bugetară”,

- “Bugetul de stat”,

- “Asigurări”,

- “Evidenţă în bănci”,

- “Mecanizarea evidenţei şi a lucrărilor de calcul”,

- “Programarea maşinilor electronice de calcul”.

 

1977-1994

Instituţia a început să pregătească specialişti pentru alte state.

În 20 ani au fost pregătiţi circa 500 de specialişti din 28 state din Asia, Africa şi America Latină.

 

1991

În contextul reformei sistemului de învăţământ în a. 1991 prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 537 din 25 septembrie Tehnicumul Financiar-Economic din Chişinău a fost reorganizat în Colegiul Financiar-Bancar din Chişinău şi afiliat Academiei de Studii Economice din Republica Moldova. Prin Legea Învăţământului adoptată în a. 1995, Colegiul Financiar-Bancar din Chişinău a căpătat statutul de instituţie de învăţământ superior de scurtă durată.

 

În anul 2003 prin modificarea Legii Învăţământului toate colegiile din RM au fost reorganizate în instituţii de învăţământ mediu de specialitate.

 

Prezent

Studiile au un caracter aplicativ şi sunt orientate maximal spre obţinerea cunoştinţelor, aptitudinilor şi competenţelor necesare unui specialist practician.

 

Studiile se efectuează în limba română.

 

Cercuri de interese

Formaţiuni artistice ale Colegiului

  1. Ansamblul de dansuri populare „Cireşarii”

Conducător artistic şi coreograf

Antip Ţarălungă

Repetiţii:

Marţi, Joi: 17.00

  1. Ansamblul de cîntece folclorice „Cetina”

Conducători:

Iulia Hagin

Alina Munteanu

Repetiţii:

Miercuri: 17.00

Joi: 16.00

  1. Ansamblul de cîntece contemporane „Algoritm”

Conducător artistic:

Marin Buga

Repetiţii:

Luni, Miercuri: 15.00

Cercuri sportive

Secția baschet (fete)

Ciocan Alexandru

Luni: 16.00

Miercuri: 16.00

Secția baschet (băieți)

Ciocan Alexandru

Luni: 14.20

Miercuri: 14.20

Secția volei (fete)

Mihailov Tamara

Marți: 16.00

Joi: 14.20

Secția volei (băieți)

Mihailov Tamara

Marți: 17.20

Joi: 16.00

Secția fotbal

Botezatu Victor

Luni: 16.00

Miercuri: 16.00

Cluburi şi societăţi de cercetare pe obiecte ale elevilor

 

Compania Şcolară

Bugenko Galina

 

Clubul tînărului programator

Gîncu Silviu

 

Cercul „Sănătatea”

Moţpan Valentina

 

Cercul „Public Speaking”

Branişte Silvia

 

Cercul „Generaţia statisticienilor moderni”

Coseac Lorina

 

Cercul „Tinerii englezi”

Tîrsînă Daniela

 

Cercul „Matematician junior”

Mîrzenco Tamara

 


Proiecte

Academia Locală Cisco

Academia CISCO a pornit ca o iniţiativă a proiectului de sporire a competitivităţii în domeniul tehnologiilor informaţionale (CEED), promovat prin suportul financiar şi logistic al USAID. În instituţiile de învăţământ acesta se realizează sub forma unor cursuri instituţionalizate pentru studenţi/elevi, structurate pe nivele şi certificate în modul corespunzător. Colegiul Financiar-Bancar s-a încadrat în proiect împreună cu câteva universităţi (USM, UTM, ULIM). Obiectivul principal al Academiei locale CISCO este aprofundarea pregătirii de specialitate a elevilor în ce ţine de reţelele de calculatoare şi soluţii de funcţionare a acestora (Modulul CCNA), dar şi a studierii aprofundate a calculatorului (IT Esentials). În contextul realizării proiectului CFBC a devenit instituţia formatoare pentru mai multe licee din Chişinău şi din republică. Pentru buna funcţionare a proiectului este rezervată o sală specială, dotată cu calculatoare şi echipament CISCO, procurat cu susţinerea firmei producătoare CISCO SISTEMS.

 

ECO NET (Firma de exerciţiu)

Este un component de bază a instruirii la specialitatea "Finanţe", iar pe principii facultative şi pentru alte specialităţi. Proiectul a fost lansat în 2006, prin iniţiativa şi cu susţinerea financiară şi logistică a Ministerului Federal al Învăţământului, Culturii şi Artei din Austria, fiind implementat prin oficiul din Chişinău al agenţiei KULTUR KONTAKT, Austria. Proiectul este instituţionalizat printr-un Acord de colaborare, semnat între Ministerul Educaţiei din Republica Moldova şi Agenţia Austriacă de Dezvoltare. Actualmente proiectul cuprinde 18 instituţii de învăţământ, Colegiul Financiar-Bancar fiind instituţia principală, în baza cărei se desfăşoară majoritatea seminarelor de formare a profesorilor antrenaţi în proiect, precum şi Centrala Firmelor de Exerciţiu din Moldova. Pentru buna funcţionare a proiectului în Colegiu sunt amenajate 2 săli speciale, la dotarea cărora a contribuit KulturKontakt,

 

Conţinutul de bază al Firmei de exerciţiu constă în simularea virtuală a activităţii unei firme de la iniţiere până la închidere. Prin Firma de exerciţiu elevii capătă abilităţile necesare de administrare a unei afaceri. În Colegiul activează 10-14 firme, care participă anual la Târgul Naţional al Firmelor de Exerciţiu, unde dobândesc cu regularitate locuri premiante. Cele mai bune firme au participat la Târgurile Internaţionale din Austria, Bosnia, Muntenegru, România, având o prestaţie de succes.

 

”I and the Others. Discovering Diversity Around and with Me”

ACES - rețea de școli care oferă sprijin pentru proiecte de parteneriat școlar transfrontaliere și vizează promovarea dialogului intercultural și a cooperării tinerilor și profesorilor din țările participante din Europa Centrală. Rețeaua cuprinde 15 țări partenere: Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Montenegro, România, Serbia, Republica Slovacă și Slovenia.

 

ACES a fost inițiată în 2006 de către Fundația ERSTE și este coordonată de Interkulturelles Zentrum (Austria), în colaborare cu VČELÍ DOM (Slovacia). Mai mult decât atât, ACES are suportul ministerelor responsabile de educatie din toate țările partenere. Colegiul Financiar Bancar din Chișinău a format un parteneriat cu Colegiul Comercial Carol I din Constanța, România, cu școala profesională de Administrare și Servicii „Atanas Burov" din Silistra, Bulgaria şi are suportul financiar în realizarea ideilor de proiect.

 

Obiectivele proiectului:

- să demonstrăm un bun exemplu de multiculturalism;

- să încurajăm dialogul intercultural tolerant între participanți ;

- să promovăm diversitatea ca oportunitate de îmbogățire multilaterală;

- să sensibilizăm participanții în lupta împotriva prejudecăților și a discriminării.

 

Așteptări!!! Sperăm că după încheierea proiectului cele trei comunități școlare să fie influ- ențate pozitiv de promovarea diversităţii și toleranței. Ne exprimam speranta că școlile noastre îşi vor continua colaborarea la alte proiecte europene și Colegiul Financiar-Bancar va fi membru activ al ACES!

 

Coordonatori de proiect: Branişte Silvia, Cazacu Diana.

 

Pentru detalii: http://bmrsalad.eu/